Zo zorg je voor veilige en fijne seks!
Veilige seks is natuurlijk erg belangrijk. Maar fijne seks natuurlijk ook. Wist je bijvoorbeeld al dat glijmiddel kan helpen om het mannelijke geslachtsdeel beter in het vrouwelijke geslachtsdeel te krijgen? En dat je sommige middelen om seks te hebben ook kan bestellen? Condooms bestellen en glijmiddel kopen gaat vrij gemakkelijk. Maar veilige seks is dus belangrijk. Op basisniveau beschermt veilige seks jou en je partner tegen het oplopen van een seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) of een ongeplande zwangerschap. Er zijn een aantal manieren om jezelf en je partner te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen, waarvan sommige overlappen met de manieren waarop u een ongeplande zwangerschap kunt voorkomen. In dit artikel lees je hoe je veilig seks kan hebben.
Gebruik condooms
Elke keer dat je seks hebt een condoom gebruiken is een van de beste manieren om soa's te voorkomen, vooral als je seks hebt met een nieuwe partner en je de laatste tijd geen soa-tests hebt gedaan. Condooms zijn ongeveer 98% effectief in het voorkomen van zwangerschap, dus als ongeplande zwangerschap zeker geen optie voor je is, kun je ze gebruiken in combinatie met een andere vorm van anticonceptie voor volledige bescherming. Daarbij is het altijd belangirjk om open met je partner te praten over waar jij je prettig en veilig bij voelt als het om seks gaat. Als ze geen respect hebben voor hoe je je voelt, wees dan niet bang om ze te dumpen en iemand te vinden die dat wel doet!
Denk na!
Leef niet bij 'slechts één keer' kan geen kwaad. Ongeplande zwangerschap en seksuele aandoeningen kunnen voorkomen, of je nou één of honderd keer onveilige seks hebt gehad. Aan het kijken is niet te zien of iemand een soa heeft, dus gebruik altijd een condoom, zeker bij een nieuwe partner. Als je je schuldig voelt of onder druk wordt gezet om seks met iemand te hebben, verlaat dan zo snel mogelijk de situatie. Seks moet een plezierige ervaring zijn voor jullie allebei!
Neem de leiding over je eigen lichaam
Lees over de verschillende methodes om veilig seks te hebben. Lees bijvoorbeeld hoe je toegang krijgt tot anticonceptie en waar jij je kan laten testen als je onbeschermde seks hebt gehad. Als sommige delen van seksuele gezondheid nog steeds een mysterie voor je zijn, wees dan niet bang om contact op te nemen met uw zorgverlener of plaatselijke seksuele gezondheidskliniek om eventuele vragen te beantwoorden. Niks is zo belangrijk om jezelf te informeren en dingen te leren. Als je onveilige seks hebt gehad, ga dan hulp zoeken en vraag wat je moet doen.