Subnavigatie

X

Waar moet je op letten bij het kopen van rode wijn

Als je rode wijn gaat kopen zijn er een heleboel dingen waar je op kunt letten. Zoals hoe de wijn aan zijn smaak komt. Maar ook wat de bepalende factoren zijn die wijn zijn prijs geven. Of bijvoorbeeld waar de wijn en deze soorten vandaan komen. Al deze punten kunnen helpen bij het vinden van de perfect rode wijn. Daarom kun je precies dit hier allemaal vinden. 

 

Wat bepaalt de prijs van een wijn?

De prijs van een wijn wordt grotendeels bepaald door bijvoorbeeld hoe lang de wijn heeft moeten rijpen. Dit komt doordat als een wijn langer ruimte in neemt er dus minder wijn geproduceerd kan worden op dezelfde plek. Dit betekent ook dat als je een wijn korter laat liggen hij dus goedkoper is. Daarnaast heb je nog het soort vat waarin de wijn aan rijpen is. Bijvoorbeeld een eiken houten vat wat veel gebruikt werd vroeger is nu duurder omdat deze vaker vervangen moeten worden in tegenstelling tot een rvs vat. Dus als je een goedkope wijn hebt kun je er van uit gaan dat je een wijn uit een rvs vat hebt. Nog een factor die de prijs van een wijn kan bepalen is of er tijdens het persen van de druiven voor kwantiteit of kwaliteit wordt gekozen. Als er voor kwaliteit wordt gekozen worden de druiven niet volledig uitgeknepen. Bij kwantiteit wel waardoor je meer wijn hebt maar een minder rijke smaak in je wijn. 

 

Wat bepaalt de smaak van een wijn?

Veel punten die met de prijs van de wijn te maken hebben hebben ook met de smaak te maken. Zoals er net al genoemd werd heb je op het moment dat druiven compleet worden uitgeknepen een minder rijke smaak. Ook bijvoorbeeld een houten vat gebruiken in plaats van een rvs vat kan de smaak van een wijn versterken en beïnvloeden. Maar ook een belangrijk punt bij het maken van de wijn is natuurlijk het soort druiven dat gebruikt wordt. 

 

Waar kun je nog meer op letten bij het kopen van rode wijn?

Bij rode wijn kopen komen een aantal dingen kijken. Maar het is vooral belangrijk om te kijken of je bijvoorbeeld een zoete rode wijn wild of een iets mildere rode wijn. Ook is het goed om te kijken waar je de wijn bij wilt drinken of dat je gewoon alleen een wijntje wilt drinken. Als je bijvoorbeeld een zware maaltijd bereid hebt wil je misschien een iets minder zware wijn hebben. 

 

Dit vind je misschien ook leuk