Subnavigatie

X

Wat je moet weten over zakelijk leasen

Altijd al het idee om eens zakelijk een auto te leasen? Waarom niet, het brengt vele voordelen met zich mee. Zo koopt het leasemaatschappij het bedrijfsmiddel gebruik je de auto via een lease contract. Een groot voordeel van zakelijk leasen is dat je niet in één keer het bedrag zelf hoeft te betalen, maar dat dat in verschillende fases gaat.

Meer over zakelijk leasen

Zoals in de inleiding vermeld voorfinanciert een leasemaatschappij het bedrag van jouw lease auto. Het ligt aan het lease contract, maar het is mogelijk dat je eigenaar wordt van de lease auto. Of je spreekt af met de leasemaatschappij hoelang je de auto wilt gebruiken en hoelang je erover wilt doen om de auto af te betalen. Je kan maandelijkse een bedrag afbetalen, zodat je niet in één een groot bedrag moet neertellen. Dus dure leningen afsluiten hoeft bij zakelijk leasen niet.

Operational lease

Er zijn twee opties bij zakelijk leasen, namelijk operational leasen en financial leasen. Bij de eerste optie, operationeel leasen, blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. In principe huur je de auto van de leasemaatschappij. Je spreek een maandprijs af en hoelang je de auto wilt gaan gebruiken. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om te kiezen uit extra services zoals onderhoud en verzekeringen. Aan het einde van het leasecontract neemt de leasemaatschappij de auto weer terug. Ben je zeker ervan dat je de auto wilt houden dan kan je afspreken om de auto over te nemen bij de huidige marktwaarde. Operational leasen is duurder dan financial leasen, omdat de leasemaatschappij eigenaar is van de auto en daardoor economisch risico met zich meedraagt. Dat betekent dat de leasemaatschappij het risico draagt voor het minder waard worden van de auto.

Financial lease

Operational leasen is de leasemaatschappij eigenaar van de auto, bij financial lease ben jezelf de eigenaar van de auto. De leasemaatschappij koopt de auto en jij als leaser betaalt per maand een bedrag af. In principe heb je dus een soort lening bij de leasemaatschappij. En heeft de leasemaatschappij het economisch risico bij operational leasen, bij financial lease ligt dat risico bij jou. Vandaar dat financial leasen goedkoper is.

Kiezen voor operational lease of financial lease?

Zoals nu wel duidelijk is, is operational lease een stuk duurder voor leasemaatschappijen. Zij maken meer kosten door het economisch risico en berekenen dat door in het maandbedrag. De keuze ligt helemaal bij jou als leaser. Wil je gemak en minder risico ga je voor operational lease, voor een lager maandbedrag met iets meer risico ga je voor financial lease.

Dit vind je misschien ook leuk