Subnavigatie

X

Kale plekken in je gazon? Dit zijn de mogelijke oorzaken én oplossingen!

Heb je een prachtig groen gazon, maar zijn er een aantal kale plekken ontstaan waar je je aan ergert? Dat is begrijpelijk, want het is enorm frustrerend om je mooie, groene gazon te zien veranderen in een gatenkaas met kale plekken tussen het gras. Ben jij benieuwd waar de kale plekken in je gazon vandaan komen en hoe je ze kunt verhelpen? In dit blog lees je alles over de mogelijke oorzaken én de oplossingen voor die vervelende kale plekken in je gazon.

Oorzaak 1: Emelten

Ontstaan er gekke, gele plekken in je gazon en merk je dat er steeds meer vogels in je gras zitten te pikken? Dan bestaat er een grote kans dat je emelten in je gazon hebt. Emelten zijn de larven van de langpootmug. De langpootmug legt haar eitjes in een plek in het gras en kan tot wel vierhonderd eieren leggen. Bevinden deze eitjes zich allemaal in jouw gazon? Dan zit je in no time met een vervelende emeltenplaag. Wil je zeker weten dat je last hebt van emelten in het gazon? Kijk dan ‘s nachts op een regenachtige dag eens in het gras, want dan komen de emelten naar boven. Heb je emelten gespot? Dan kun je ze biologisch bestrijden door aaltjes in het gazon te plaatsen. De aaltjes zullen de emelten gebruiken als bron van voedsel. Zo los je het probleem natuurlijk op! Wil je de emelten chemisch bestrijden? Dan kun je het beste een professional inhuren, deze beschikt over de beste bestrijdingsmiddelen. Nadat de bestrijding geslaagd is, kun je het gazon herstellen door de kale plekken opnieuw in te zaaien met graszaad. 

Oorzaak 2: Foutief onderhoud

Een andere veelvoorkomende oorzaak van kale plekken in het gazon, is simpelweg het foutieve onderhoud ervan. Door het gazon te veel of te weinig te bemesten, water te geven, of niet op tijd te maaien, kunnen er kale plekken in je gazon gaan ontstaan. Dit kun je oplossen door de bestaande graswortels te verwijderen en de grond om te spitten. Hierna kun je de kale stukken weer inzaaien met graszaad

Oorzaak 3: Mollen

Vormen mollen de oorzaak van de kale plekken in je gazon? Los dan eerst het mollenprobleem op door een val te plaatsen of het dier/de dieren te verjagen. Heb je dit gedaan? Dan kun je de kale plekken in orde herstellen door hier graszoden op te leggen of in te zaaien met graszaad.

 

Dit vind je misschien ook leuk